Povestea brăduțului de Crăciun

În milioane de case din întreaga lume, în ajunul Crăciunului, copiii se strâng în jurul brăduțului, și, împreună cu părinții, așează cu grijă, pe crengi, globuri colorate, bomboane, beteală, figurine, ornamente, steluțe și beculețe colorate.

christmas-clip-art-family-4

Oare de unde provine această tradiție?

Consemnările istorice spun că primul brad împodobit ar fi apărut la Riga, în Litua­nia, în anul 1510, iar în anul 1521, prinţesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans.

În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică din Strassburg, împodobit numai cu mere roşii. În acelaşi an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad, aşa cum îl vedem şi în prezent. De asemenea, globurile din sticlă argintată ar fi apărut abia în anul 1878, fiind ulterior adoptate de ţările creştine din întreaga lume.

În Anglia, primul brad de Crăciun ar fi apărut în anul 1841, când prinţul Albert a dăruit un brad soţiei sale, celebra regină Victoria. Iniţial, bradul avea în vârf un în­geraş, însă acesta a fost înlocuit cu o stea, în amintirea stelei care i-a călăuzit pe magi.

Primul brad care a fost împodobit la sărbătorile Crăciunului pe teritoriul Româ­niei a fost văzut la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Princi­patele Române, în anul 1866. În noaptea de Crăciun, prinţii şi prinţesele invitate la palat au împodobit bradul cântând versiunea germană a colindului „O brad frumos“.

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase, etc

11147587_fullsizeoutput-1e9c

 

Se spune ca forma sa triunghiulară reprezintă Sfânta Treime iar podoabele din brad reprezintă darurile pe care Dumnezeu ni le oferă.

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Vreau Stirile Importante pe Email