Copiii sunt diferiti. Daca pentru unii, fructele si legumele ocupa cel mai mare spatiu al farfuriutei, pentru altii pastele integrale si cerealele sunt preferate.
La Maria Clara Kindergarden, urmarim nu doar difersificarea gusturilor in alimentatia micutilor ci si o dieta personalizata, bazata pe toleranta organismului fata de anumite substante continute de alimente.
Alergiile alimentare au devenit afecţiuni foarte des întâlnite. Pe cât de comune sunt pe atât de neîntelese şi prost diagnosticate. Alergiile alimentare apar în momentul în care o persoana sensibilă consumă, inhalează sau intră în contact cu un anumit aliment.
Alergia – nu este chiar o boală, este un grup de boli diferite, bazate pe o reacţie exagerată a sistemului imunitar la o substanţă care este inofensivă pentru majoritatea oamenilor.
Alergiile alimentare sunt reactii de aparare ale sistemului imunitar fata de anumite alimente, mai precis fata de anumite proteine continute de acestea, care, in conditii normale, nu declanseaza aceste reactii in organism. Cele mai frecvente alergii alimentare ale copiilor sunt la lapte, oua, arahide (sau diverse tipuri de nuci), grau, peste, fructe, carne. In general, se considera ca in jur de 6-8% din totalul copiilor sufera de alergii (fata de 2% din populatia adulta), insa in tarile dezvoltate se observa o crestere a numarului de copii alergici.
Copii au, de obicei, acelasi simptome ca si adultii. Unele reactii sunt imediate, altele sunt intarziate, insa, in general, veti observa:
- eruptii in jurul gurii, nasului, ochilor, ce se pot extinde pe restul corpului (mai ales in alergiile la fructe si vegetale) si mancarimi
- umflarea usoara a buzelor, a fetei, in general
- secretii nazale abundente sau nas infundat
- ochi inrositi si inlacrimati
- gat iritat
- greata
- diaree sau constipatie
- crampe
- respiratie ingreunata
- voma
O teorie sustine ca scaderea continutului de grasimi animale (unt, untura) si cresterea consumului de uleiuri vegetale (margarina, de exemplu) ar avea un rol potentator, deoarece aceste uleiuri vegetale stimuleaza producerea anticorpilor si, deci, o reactie exagerata a organismului nostru la alimente.
O alta teorie sustine ca scaderea consumului de fructe si vegetale care contin antioxidanti afecteaza prezenta alergiilor. Lipsa unui nivel satisfacator al antioxidantilor in copilarie afecteaza dezvoltarea sistemului imunitar si, deci, modul in care acesta ne apara.