Pentru că suntem permanent implicați în tot ceea ce ține de universul micuților noștri, noi, echipa grădiniței Maria Clara Kindergarten, am decis să aprofundăm o problemă actuală, extrem de controversată, și anume intoleranța la histamină.
În urma unui studiu aprofundat, precum și datorită informațiilor și sfaturilor primite de la medici și nutriționiști, am decis introducerea în grădinița noastră a unui meniu special, bazat pe excluderea alimentelor bogate în histamină și înlocuirea lor cu alimente cu aport de proteine, vitamine și minerale nedăunătoare pentru acest tip de metabolism.
Ne mândrim astfel, că suntem singura grădiniță din Sibiu care pune la dispoziția copiilor acest tip de dietă controlată.
Ce este histamina?
Histamina este un compus organic cu rol major în răspunsul inflamator al organismului, dar are și alte roluri importante. Este produsă și stocată atât în sânge de bazofile, cât și în țesuturi de celulele mastocitare.
Histamina joacă un rol esențial în apărarea organismului împotriva invaziilor de bacterii, virusuri și alți corpi străini care pot fi cauzatori de boală.
Când sistemul imun este activat de pătrunderea unui corp străin în corp, histamina este primul mediator al inflamației eliberat în procesele inflamatorii. Histamina este întotdeauna prezentă când inflamația apare, iar la rândul ei excesul de histamină duce la inflamație, ceea ce crează un cerc vicios.
Cum recunoaștem simptomele intoleranței la histamină la copii?
Există 3 tipuri de reacții la care părinții ar trebui să fie atenți:
1. Reacții respiratorii
– Congestie nazală- nas înfundat
– Senzație de presiune/durere la nivelul sinusurilor
– Nas care curge
– Greutate în respirație
2. Reacții cutanate
– Urticarie
– Eczema
– Senzația de mâncărime
3. Reacții digestive
– Senzația de arsură la nivelul stomacului
– Dureri de stomac
– Senzație de greață
– Diaree, constipație, sindromul intestinului iritabil
– Balonare, flatulență
– Alte simptome nespecifice de discomfort digestiv
Alte semne importante:
– Dureri de cap
– Hipotensiune
– Tahicardie
– Confuzie
– Agitație
Cum apare excesul de histamină și cum se declanșează intoleranta la histamină?
Histamina din organism provine din trei surse:
1. Histamina produsă de organism în vederea asigurării funcțiilor cerebrale, digestive și de protecție
2. Histamina produsă prin reacții alergice; aceste reacții pot fi declanșate de factori de mediu sau de mâncare; de exemplu, sezoanele bogate în polen declanșează automat eliberarea de histamină
3. Histamina provenită prin aport alimentar datorită consumului de alimente foarte bogate în histamină cum ar fi brânzeturile maturate, carnea procesata sau veche, peștele mai vechi de 24 ore, legume și fructe bogate în amine biogene sau care eliberează histamina, etc.
Cum se tratează acest sindrom?
Din păcate nu există un tratament bine pus la punct pentru această afecțiune.
Ca în orice afecțiune, ar trebui să depistăm și să încercăm să tratăm cauza ei, nu simptomatologia.
Având în vedere că cea mai frecventă cauză de instalare a intoleranței la histamină este reprezentată de disbioza intestinală, în primul rând ar trebui verificat în ce măsură sănătatea intestinală a copilului este afectată. În acest sens, părinții ar trebui să fie atenți la modul în care copilul digeră alimentele, dacă prezintă modificări de aspect, frecvență a scaunului. Dacă copilul prezintă altă simptomatologie nespecifică: balonare, flatulență, dureri abdominale, este ideal ca părinții să meargă la medic pentru investigațiile necesare în vederea stabilirii unui diagnostic corect: se vor verifica alergiile alimentare, intoleranțele alimentare, se va efectua coprocultura, etc.
Tratarea și eradicarea fenomenelor de disbioză și recte permeabilitate intestinală ar trebui să fie o prioritate în managementul acestei afecțiuni. Aceste aspecte vor fi tratate de un specialist care va încerca să se adreseze disbiozei prin administrarea de biocide de sinteză sau naturale, în funcție de caz și prin administrarea de probiotice.
ATENȚIE: în cazul intoleranței la histamină nu toate probioticele sunt benefice, majoritatea probioticelor prezente pe piață conțin culturi de bacterii care produc histamina!
În paralel, se începe sub îndrumarea unui nutriționist/ dietetician o dietă săracă în histamină. Inițial se merge pe dietă de eliminare pentru 3-4 săptămâni care are ca scop reducerea cantității de histamină din organism, urmând ca după aceste săptămâni să se înceapă reintroducerea alimentelor cu un conținut mai bogat în histamină. În momentul în care se reintroduc alimentele se va acorda o atenție deosebită eventualelor semne și simptome care apar la reintroducere.