Dreary-Weather

De ce sunt copiii afectați de vremea rea?

Te dor genunchii in momentul in care se apropie o furtuna sau simti o durere puternica de cap inainte sa inceapa ploaia? Un cer acoperit cu nori iti poate da dureri de cap apasatoare, care nu trec cu niciun analgezic. De asemenea, durerile de cap pot aparea si inainte de a incepe ploia, mai ales pe timpul verii.51oZBLtwXIL._SX342_QL70_

Ei bine, intre fenomenele meteo si afectiuni exista o legatura destul de puternica. Copiii, la fel ca si adultii, resimt schimbarile meteo atat la nivel fizic cat si emotional.

Biometeorologia este acea ramura a meteorologiei care studiaza influenta proceselor fizice si chimice din atmosfera, actiunea climei si a vremii asupra omului, animalelor si plantelor.rainkid

  • Agitaţia şi somnul neliniştit al copiilor înaintea unei furtunise datorează, probabil, stresorilor termici (căldură şi umiditate) care afectează sistemul imatur de termoreglare al copiilor mici.” (Tromp, S: “Biometeorology. The impact of the weather and climate on humans and their environment”, 1980)
  • Umiditatea crescută şi presiunea scăzută favorizează agitaţia copiilor, fapt menţionat şi în literatura unde sunt descrise probleme disciplinare la copii mai frecvente în zilele cu vânt şi presiuni barometrice anormale. (Sherretz, LA: „Weather and the classroom climate”, 1984)
  • Copiii şcolari au rezultate mai bune în săli de clasă unde temperatura este controlată şi stabilă. (Landsberg, H.E.: „Weather and health: An introduction to biometeorology”, 1969)
  • Scaderea presiunii atmosferice determina constrictia vaselor de sange capilare, ceea ce duce la o scadere in gradul de oxigenare a creierului si, in consecinta, la schimbari de comportament.
  • Vremea rea presupune lipsa soarelui, iar asta presupune probleme in asimilarea vitaminei D in organism. Acum cateva decenii, se stia ca rahitismul a disparut din lumea moderna, insa frica de soare si marketingul intens pentru produsele cu protectie solara au reusit sa readuca aceasta boala in actualitate. Aportul de vitamina D in primul an de viata este crucial pentru dezvoltarea copilului si pentru starea sa de sanatate pe termen lung. Pentru ca acest nutrient nu se implica doar in construirea unui schelet sanatos, ci si in prevenirea instalarii cancerului, sclerozei multiple, a tuberculozei sau diabetului de tip I. De fapt, vitamina D este angrenata in activitatea sistemului imunitar, iar asta inseamna ca un aport bun ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.
  • Vremea rea inseamna stat in casa, frustreaza copilul de joaca in natura, de intalnirile cu prietenii, de aerul mai oxigenat din parcuri, de experiente noi, de dezvoltare motorie si congnitiva.rainy-day-activities-for-kids-in-sutherland-shire

Lasă un răspuns