3 pași pentru acomodarea copilului la grădiniță

După o vară plină de aventură, toamna se anunță plină de schimbări pentru întreaga familie. Copiii încep grădinița, lucru ce le provoacă mămicilor un stress suplimentar. Își fac inevitabil apariția, întrebări de genul ”am ales grădinița potrivită?”, ”se va acomoda cel mic?”, ”va plânge?”. Sunt întrebări firești pe care orice părinte și le pune odată cu intrarea celui mic în colectivitate.

Fie că cel mic a început creșa sau grădinița acum câteva luni, însă vacanța a dat toată acomodarea peste cap, fie că abia te documentezi ce să faci pentru ca adaptarea puiului tău la grădiniță sau la creșă să fie cât mai ușoară și plăcută, ai nevoie să știi exact ce poți face ca părinte pentru a-ți susține copilașul.

Pentru majoritatea copiilor integrarea în colectivitate este prima schimbare importantă cu care se confruntă în viață, de aceea este esențial ca noi, părinții, să ne informăm din timp și să facem tot ce depinde de noi pentru a-l ajuta pe micuț să depășească frumos această etapă.

Regula de bază în care credem este că este important ca părinții să fie sinceri și să nu mintă copilul, oricât de neplăcut ar fi subiectul discutat. Având în vedere acest lucru, iată 3 pași pe care poți alege să-i cuprinzi în comunicarea cu copilul în această perioadă pentru a-i face acomodarea la creșă/grădiniță mai ușoară.

Acomodarea-la-scoala-si-gradinita-Totul-despre-mame

Pasul nr. 1: Vorbește-i despre schimbare

Începerea grădiniței sau a creșei presupune schimbări pe toate planurile pentru copil. Totul este nou pentru cel mic: mediul, oamenii din jur, obiectele pe care le folosește, felurile de mâncare pe care le consumă, programul zilei, patul în care doarme, activitățile pe care le face, jucăriile/materialele etc. Tendința unor părinți este să ignore subiectul grădiniței, mai ales dacă cel mic plânge dimineața și încă nu s-a adaptat complet. Evită această strategie, căci efectul ei este exact contrar așteptărilor: ascunzând problemele reale și distrăgând atenția copilului de la ele părinții nu fac decât să amâne rezolvarea. Dimpotrivă, atunci când îi vorbești despre schimbările pe care le presupune noul mediu, natural, fără să exagerezi sau să diminuezi ceva, copilul se va adapta și el mai ușor, chiar dacă mai are nevoie de timp pentru asta.

Pasul nr. 2: Vorbește-i despre rutină

Pentru cei mici rutina și stabilitatea înseamnă siguranță. Copiilor le place să știe ce va urma și se simt cu mult mai confortabil atunci când se alfă în medii pe care le cunosc. Acum, în această perioadă, evită să faci schimbări în familie sau în locuință. Menține rutinele și evidențiază-le, astfel încât copilul să se simtă într-un mediu sigur, chiar dacă în viața lui a intervenit schimbarea cu (re)începerea grădiniței/creșei. De exemplu, dimineața, în drum spre grădiniță, poți să-i vorbești despre lucrurile pe care le veți face împreună dupăamiază sau seara, după ce îl vei lua acasă sau ce veți avea la cină. Oferă-i siguranța și confirmarea faptului că, orice s-ar întâmpla în afara casei, familia este oaza lui de siguranță.

Pasul nr. 3: Vorbește-i despre dificultățile lui

Este important să știi din start că marea majoritate a copiilor plâng sau sunt triști în primele zile de grădiniță. Este o reacție emoțională naturală, mai ales dacă integrarea în colectivitate începe înaintea vârstei de 3-3,5 ani. În același timp, e important să-ți urmărești copilul, să-l observi și să comunici cu el pentru a descoperi dacă sunt anumite lucruri care îi displac sau îl deranjează. Fii alături de copil cu empatie și tradu emoțiile sale în cuvinte, ajutându-l să le înțeleagă și să le accepte. Spune-i că este în regulă să se simtă așa cum se simte, astfel încât cel mic să se simtă acceptat și iubit necondiționat. Oricât de greu i-ar fi copilului în raport cu lumea exterioară, atunci când te știe aproape, va reuși să se deschidă și să-ți transmită sentimentele sale. Nu ignora emoțiile negative, ci discută despre ele, ajutându-ți copilul să le accepte și să-și găsească liniștea interioară. De asemenea, când apar dificultăți de adaptare, îți poți ajuta copilul prin anumite jocuri sau povești terapeutice.

child-1864718_1920-640x427

Vreau Stirile Importante pe Email